(recept
si oblíbilo 22 návštěvníků)
Františci
Potřebné ingredience
Těsto: 200ml mléka, 50g cukru, 70g másla, 400g polohrubé mouky, špetka soli, 2 lžíce skořice, 1/2 kostky droždí Náplň: 100g másla, 2 lžíce skořice, 80g moučkového cukru
Postup přípravy
Zaděláme těsto ručně nebo jak já v pekárně. Rozválíme a pomažeme náplní. Zabalíme jako do rolády a pak nakrájíme na cca 1,5cm široké kousky. Ty přendáme na plech, podélně vymáčkneme rýhu, potřeme vejcem a pečeme na 170°C cca 20minut. Po upečení posypeme cukrem.
Speciálně do těchto františků jsem do těsta skořici nedávala (kvůli návštěvě, která nemá skořici ráda). Normálně by těsto mělo být hnědší. Ani v náplni není skořice. Místo ní jsem dala perníkové koření. Taky to jde, ale se skořicí jsou daleko lepší.
Speciálně do těchto františků jsem do těsta skořici nedávala (kvůli návštěvě, která nemá skořici ráda). Normálně by těsto mělo být hnědší. Ani v náplni není skořice. Místo ní jsem dala perníkové koření. Taky to jde, ale se skořicí jsou daleko lepší.
Vyválíme vykynuté těsto a potřeme náplní.
Dáme na plech, vymáčkeme rýhu, potřeme vejcem a pečeme.
Poprášíme cukrem. Dobrou chuť.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
monky3
(upraveno)
8. 2. 2012, 11:37
prosím, máslo do náplně rozpouštíte, nebo ne.....minule mě to teklo při pečení po plechu .... díky
gabulle
(upraveno)
9. 2. 2012, 21:08
@monky3
Na učňáku jsme dělali že těsto se jen rozehřátým máslem potře a posype se to sypkou směsí (strohanka,cukr,skořice) nikdy nic nemůže vytýct
mnamnulka
(upraveno)
9. 2. 2012, 22:05
@gabulle
To jsem také zkoušela, ale františci pak byly takové suché. TAk jsem příště zase dělala s pěknou vrstvičku másla. Jsou pak vláčnější a chutnější. Ale každému chutná něco jiného.
žingi
(upraveno)
9. 2. 2012, 21:11
@gabulle
škoda,že jsem to nevěděla odpoledne
mnamnulka
(upraveno)
8. 2. 2012, 11:45
@monky3
Máslo utřu s cukrem a skořicí a touto směsí potřu těsto. Máte pravdu, trochu másla vyteče. Dejte raději papír na pečení, ať nemusíte plech umývat
žingi
(upraveno)
9. 2. 2012, 20:56
@mnamnulka
dnes jsem zkoušela dobré chuťově,ale opravdu toho bylo dost na papíře příště spíš zkusím takto,ale zamotat raději do rohlíčů
mnamnulka
(upraveno)
9. 2. 2012, 21:56
@žingi
Jak jsem psala, tak máslo vždy trošku vyteče, ale spíš jen malinko. Je mi to líto, ale vůbec netuším, čím to může být. Al erohlíčky by taky mohli být dobré.
monky3
(upraveno)
8. 2. 2012, 11:52
@mnamnulka
jo díky, na papíru peču vše, ale minule se mi to dost koupalo, dám asi míň másla, podle Vás
mnamnulka
(upraveno)
8. 2. 2012, 17:19
@monky3
Já taky bez papíru na pečení nedám ani ránu a bez pekárny vlastně taky Jsem zkrátka lenoch, který si chce všechno ulehčit. Másla opravdu bohatě stačí 100g. Tak ať se zadaří.
lidare
(upraveno)
8. 2. 2012, 11:27
moc se mi líbí,asi zkusím aby bylo co ke kávě
Alca1980
(upraveno)
8. 2. 2012, 9:21
Jé děkuji za připomenutí téhle bašty, před lety jsem je pekávala dost často, ale nějak sem na ně pozapoměla.
darinka30
(upraveno)
7. 2. 2012, 22:33
alimraj1
(upraveno)
7. 2. 2012, 21:18
mně přijde,že v těstě skořice není,proto to máte hnědé
mnamnulka
(upraveno)
7. 2. 2012, 21:25
@alimraj1
Ano, jak již jsem psala paní Jarmile: do těsta jsem skořici opravdu nedávala. Ještě to raději dopíši do receptu.
lazenacka10
(upraveno)
7. 2. 2012, 18:01
Tak i já dnes zkoušela recept.Těsto jsem měla též hnědé ,ale pracovat snim šlo uplně nádherně bez pomoučnění.Jsou skvělé .Moc děkuji
mnamnulka
(upraveno)
7. 2. 2012, 21:20
@lazenacka10
Tak to je super Máte pravdu - těsto má mít hnědší barvu. Ale já jsem do focených františků skořici nedávala, protože návštěva, pro kterou jsem pekla, skořici nemá ráda. I do krému jsem místo skořice dala perníkové koření. Taky to byla mňamka, ale podle mě je skořice nejlepší. Asi jsem to měla v receptu zdůraznit, ale vůbec mi to nedošlo. Tak se moc omlouvám.
linda02
(upraveno)
7. 2. 2012, 16:54
tak akorát zkouším Vás recept a těsto mám oproti Vám teda tm.hnědé mají být opravdu 2lžíce skořice? a další mám těsto oproti Vám tedy řídké z toho co mám asi moc placka vyválet nepůjde zkusím ještě dát více mouky no uvidíme co z toho vyjde tak mi z toho vyšlo cosi hnědého ne moc měkkého tka uvidíme příště to by v tom byl čert abych je neměla tak pěkné jako vy
mnamnulka
(upraveno)
7. 2. 2012, 21:17
@linda02
Tak to je mi moc líto. Já všechno naházím do pekárny a ono se to samo umíchá Musím těsto sledovat a podle potřeby přidat mouku.. Když mám méně kvalitní levnější mouku, tak také musím mouku dosypat Tak ať se vám příště zadaří.
linda02
(upraveno)
8. 2. 2012, 8:25
@mnamnulka
o víkendu se na ně chystám znova tak uvidíme, asi to bylo tou moukou nebo nevím, ale určitě musí být dobré